Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η αλήθεια του ψέματος!

Καλή χρονιά να έχουμε μικρέ μου φίλε. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, η καινούρια χρονιά να είναι γεμάτη υγεία, ευτυχία, χαρά, χαμόγελο, πρόοδο και ευημερία. Σε αυτό το τεύχος θα διαπραγματευτούμε δύο πολύ σημαντικές έννοιες την αλήθεια και το ψέμα. Ενδιαφέρον ακούγεται (διαβάζεται ήθελα να πω)! Ας προχωρήσουμε λοιπόν…


Αλήθεια, έχεις σκεφτεί γιατί λέμε ψέματα; Υπάρχουν μικρά και μεγάλα ψέματα; Ποιον βλάπτουμε, αν βλάπτουμε, όταν λέμε ψέματα; Κάποτε ρώτησαν τον Αριστοτέλη: «τι κερδίζουν όσοι λένε ψέματα;». Ο φιλόσοφος τους απάντησε: «Να μην τους πιστεύει κανείς και όταν λένε την αλήθεια».

Θυμάσαι την ιστορία με τον ψεύτη τον βοσκό; Θυμάσαι τις παροιμίες ότι ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται και το ένα ψέμα φέρνει το άλλο; Έτσι δε γίνεται πάντα; Όταν πεις ένα ψέμα, αναγκάζεσαι να πεις ένα δεύτερο για να καλύψεις το πρώτο κι ένα τρίτο για να καλύψεις το δεύτερο και ούτω καθεξής. Πρέπει συνεχώς να θυμάσαι τι είχες πει με σκοπό να μην πέφτεις σε αντιφάσεις! Στο τέλος, ξεχνάς κι εσύ ο ίδιος από πού ξεκίνησες. Το αποτέλεσμα να βρίσκεσαι σε ένα διαρκή άγχος και στρες. Να πιέζεται η ίδια σου η ψυχή και το μυαλό. Ίσως, πάλι, να γεμίζεις με ενοχές και τύψεις. Δεν είναι προτιμότερο να λες πάντα την αλήθεια; Έτσι, τουλάχιστον, δε θα χρειάζεται να θυμάσαι τι είπες!

Πολλές φορές, καταφεύγουμε στο ψέμα για να μην προδώσουμε κάποιον φίλο μας. Γιατί, όμως να πούμε ψέμα; Μήπως για να καλύψουμε κάτι το οποίο δεν είναι σωστό; Κι αν ήταν σωστό, τότε ποιος ο λόγος να το αποκρύψουμε; Από την άλλη, μήπως δεν βοηθούμε το φίλο μας και τον σπρώχνουμε κι αυτόν στην επανάληψη της πράξης, της συμπεριφοράς ή των λόγων του; Μήπως με το ψέμα δημιουργούμε και το χειρότερο διαιωνίζουμε και διογκώνουμε ένα άσχημο κλίμα μεταξύ μας;

Το ψέμα, μικρέ μου φίλε, μας διώχνει από την πραγματικότητα, από το πρόβλημα, από την ουσία. Τα ψέματα μας αποπροσανατολίζουν εντελώς. Η αλήθεια μπορεί να είναι σκληρή πολλές φορές, αλλά μας κάνει να προοδεύουμε και να γινόμαστε καλύτεροι. Με την αλήθεια κατανοούμε και καταλαβαίνουμε το πρόβλημα αμέσως και έτσι μπορούμε και να το λύσουμε πιο έγκαιρα και πιο άμεσα. Το κυριότερο, όμως, λέγοντας την αλήθεια μας θεωρούν οι συνάνθρωποί μας τίμιο και ειλικρινή άνθρωπο! Άλλωστε, όπως είπε ο Σοφοκλής, ένας από τους μεγάλους φιλοσόφους μας,   «Το ψέμα ποτέ δεν ζει για να γεράσει.»

Σκέψου όλα όσα συζητήσαμε σήμερα. Να προσπαθείς να απαντάς τις ερωτήσεις κάθε φορά που θα βρίσκεσαι στο δίλημμα αλήθεια ή ψέμα.

Σου εύχομαι μία τέλεια και ΑΛΗΘΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Απόστολος Μεμτσούδης
Εκπαιδευτικός

Αν θέλεις να ακούσεις και να θυμηθείς την ιστορία του Αισώπου με τον ψεύτη βοσκό

https://www.youtube.com/watch?v=5fJdn1xIb8E




Λέξεις: Αλήθεια, ψέμα, αντίφαση, παροιμία, αποπροσανατολίζω, τιμιότητα, συνάνθρωπος, Αριστοτέλης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου