Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Οικονομική κρίση ή Οικονομικοί Κροίσοι; (3)








*ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕΜΤΣΟΥΔΗ

Παγκοσμιοποίηση με φιλελεύθερο τρόπο. Παγκοσμιοποίηση με όρους μνημονίων. Παγκοσμιοποίηση με συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και δράσης. Παγκοσμιοποίηση με στόχο πάντα την καταρράκωση, την ισοπέδωση και την εκμηδένιση της συνολικής εργασίας.

Από το 2001 έως και το 2013 οι μισθοί μειώθηκαν κατά 15%. Το ποσοστό των χαμηλόμισθων έχει αυξηθεί και αποτελεί το 27%. Πέραν των 58 εκατομμυρίων εργατών αμείβονται με λιγότερα από 550 ευρώ. Αυτό ήταν το ευρωπαϊκό όνειρο; Αυτό ήταν το ευρωπαϊκό όραμα;

Η άκρατη επίθεση που συντελείται από πλευράς του κεφαλαίου είναι άκρως ιμπεριαλιστική με απώτερο σκοπό και στόχο τη δημιουργία δύο τάξεων με διακριτές διαφορές και ανισότητες. Με λίγα λόγια η επίθεση αυτή έχει μία ευρύτατη ταξική διάταξη. Όμως, το κύριο χτύπημα του κεφαλαίου κρύβεται στις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες. Συμφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που θέλουν να περάσουν είναι ότι οι πολυεθνικές που θα επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε κάποιο κράτος να μην έχουν την παραμικρή δέσμευση προς συμμόρφωση στο κρατικό σύστημα. Της προσπάθειας αυτής ηγούνται 3 δικηγορικά γραφεία με το αζημίωτο βέβαια!

Τι πρέπει να γίνει;
1ον: Η ελευθερία διακίνησης των κεφαλαίων να διέπονται από ρήτρες κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.
2ον: Η ανάπτυξη πρέπει να μην είναι ποσοτική, αλλά να αποσκοπεί στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των λαών.
3ον: Η ανάπτυξη σε οποιαδήποτε μορφή της πρέπει να έχει κοινωνικό ρόλο.
4ον: Διαμόρφωση σωστής κουλτούρας και σκέψης των νέων γενεών.
5ον: Κοινωνικοί αγώνες που θα αποκαταστήσουν την τάξη.
6ον: Αναθεώρηση της πολιτικής σκέψης.
7ον: Η οργάνωση, η αλληλεγγύη, η ενότητα και η μαζικότητα να αποτελούν θεμέλια για κάθε αγώνα κατά της απαξίωσης του ανθρώπου.

Οικονομική κρίση ή οικονομικοί κροίσοι; Το δίλλημα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Τα διλλήματα είναι άλλα. Υπάρχει πολιτική βούληση για αναδιανομή του πλούτου; Υπάρχει πολιτική βούληση στην μη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο; Υπάρχει πολιτική βούληση ειλικρίνειας, διαφάνειας και ανθρωπισμού; Πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο των τύψεων και των προκαταλήψεων. Πρέπει να ξεφύγουμε από το μικρόκοσμό μας και να δούμε την κοινωνία ως δικό μας σπιτικό. Πρέπει να ανακαλύψουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τον ιστορικό μας προορισμό ως άνθρωποι. Πρέπει το χρήμα να είναι υπηρέτης του ανθρώπου κι όχι ο άνθρωπος υπηρέτης του χρήματος!


*Βοηθός Γενικός Οργανωτικός ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ ΑΚίΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου