Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Μάθε ν' ακούς ΚΥΡΙΕ!

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕΜΤΣΟΥΔΗ*

Πρέπει επιτέλους να μιλάμε απλά, πολύ απλά, τόσο απλά που να γινόμαστε κατανοητοί και από ένα μικρό παιδί. Επιπλέον, πρέπει να μάθουμε να ακούμε, να ακούμε το Μάριο, το Γιώργο, τη Νίτσα, τη Λίτσα… Μεγάλο προσόν να μπορείς να ακούς, να καταλαβαίνεις, να αφουγκράζεσαι και να συμπάσχεις.

Είμαστε όλοι απλοί στρατιώτες μεγάλων ιδανικών που οι συχνότητές μας ενώνονται σε σχήματα παράλογα και εξωκοσμικά. Είμαστε όλοι μαζί που ζούμε σε ένα συγκεκριμένο τόπο και σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εμείς, λοιπόν, αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας με διάφορους τρόπους. Τόσο απλά μπορείς να καθορίσεις τον όρο κοινωνία!

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι αυτό των κοινωνικών δομών. Η κοινωνική δομή είναι η συνύφανση των αλληλεπιδράσεων και σχέσεων των ανθρώπων με έναν λιγότερο ή περισσότερο επαναλαμβανόμενο και σταθερό τρόπο. Η κοινωνική δομή αποτυπώνεται στα δίκτυα των κοινωνικών θέσεων και στην κατανομή των ανθρώπων σε αυτά. Η κοινωνική δομή εξασφαλίζει μια ιδιότητα οργάνωσης και σταθερής εστίασης στις ομαδικές μας εμπειρίες, και μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε τους κοινωνικούς μας στόχους. Χάρη στην δομή, είμαστε σε θέση να συνδέσουμε εμπειρίες και να τις ονομάσουμε συνολικά.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα πιο πάνω μπορούμε να κατανοήσουμε το ρόλο μας μέσα σε αυτό που λέμε κοινωνία. Οι ρόλοι μας είναι αιρετοί, εκτός κι αν αυτοί (οι ρόλοι) θεωρούνται από κάποιους ως οικογενειακή υπόθεση και δεν το ξέρω! Δυστυχώς, από τα τελευταία γεγονότα που βιώνουμε ως πολίτες αυτού του κράτους, δεν αναφέρω τον Κλάδο μας μόνο, είναι επιεικώς απαράδεκτα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ένα κυκεώνα κρίσης θεσμών, ηθικής, και αξιών σε πολλαπλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά η οικονομική κρίση έχει - (ας μου επιτραπεί ο όρος) - «μπει στο πετσί μας για τα καλά». Όμως την οικονομική κρίση δεν την έφερε κανένας από εμάς, αλλά κάποιοι που είχαν και έχουν εκτελεστικούς ρόλους! Βλέπουμε να γιγαντώνονται η κομματικοποίηση, το μοίρασμα των ανθρώπων σε ομάδες, η προσωπολατρία, η διαπλοκή, ο ρεβιζιονισμός, το ρουσφέτι και τόσα άλλα που στέκονται εμπόδιο και τροχοπέδη στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών, όχι μόνο της πολυτάραχης πατρίδας μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως, αγαπητοί συμπολίτες, μπροστά μας έχουμε έναν ακόμα ύφαλο. Την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπόψιν απ’ όλο τον κόσμο. Μερικά από τα σημεία που μπορούμε να αναφέρουμε επιγραμματικά είναι τα πιο κάτω.   Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί τροχοπέδη στην παιδεία μας αφού:

1ον : καθιστούν την παιδεία μας σαν μία υπεραγορά με έσοδα και έξοδα.
2ον : αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως ένα ποσό μετρήσιμο και ποσοτικοποιεί την ανθρώπινη ύπαρξη.
3ον : καταπατά κάθε εκπαιδευτική φιλοσοφία.
4ον : οι πριμοδοτήσεις και οι τιμωρίες που εισηγείται θα έχουν και σαν αποτέλεσμα και καλύτερους δασκάλους, αλλά και καλύτερους μαθητές. Αλήθεια, ποια παιδαγωγική θεωρία λέει κάτι τέτοιο;
5ον : η μάθηση θα είναι απόλυτα συνυφασμένη με την επίδοση στα τεστ (μιλάνε για εθνικά επίπεδα; Ποιος ξέρει άραγε;) χωρίς να λαμβάνει υπόψιν το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, τον ανομοιογενή μαθητικό πληθυσμό και τόσα αλλά που δεν είναι της παρούσης.
6ον : επιβάρυνση του εκπαιδευτικού έργου (ήδη είμαστε εκπαιδευτικοί με τις περισσότερες ώρες εργασίας σε όλη την Ευρώπη – δες και το Φιλανδικό μοντέλο εκπαίδευσης).
7ον : νέες μειώσεις μισθών (που κάποιοι επιτήδειοι σκόπιμα παραπλανούν για το μέγεθός αυτών).
8ον : ενδεχόμενες νέες απολύσεις και μείωση λειτουργικών θέσεων στη δημόσια εκπαίδευση.
9ον : δημιουργία τριών ταχυτήτων εκπαιδευτικών.  Μόνιμοι – Συμβασιούχοι – Αντικαταστάτες!... Πριν και Μετά! Διαφήμιση από ινστιτούτο αδυνατίσματος μου θυμίζει αυτό!
10ον: νέος απαράδεκτος, όπως προτάθηκε από το ΥΠΠ (σχέδιο Κενεβέζου) τρόπος πρόσληψης εκπαιδευτικών (κάτι που επανέρχεται στο τραπέζι με τον όρο «ικανός» εκπαιδευτικός).
11ον: αποπαγοποιήσεις προαγωγών – όνειρα θερινής νυκτός – (χωρίς μισθολογική αναβάθμιση) για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Τέλος, διαπίστωσα μία απάθεια και μία επιφανειακή αντιμετώπιση του θέματος των προαγωγών από τη μεριά των «υπευθύνων» των ρόλων! Δε γνωρίζω το κατά πόσο έχουν υπόψιν τους τα πιο πάνω θέματα. Είναι πλέον φανερό ότι κάποιοι δεν ασχολούνται με αυτά που όφειλαν να ασχολούνται βάση της θέσης που κατέχουν.  Επιπλέον, βασική προϋπόθεση είναι να μη μηδενίζεις και απαξιώνεις τη βάση, αλλά να τη δυναμώνεις. Δεν είμαστε ούτε αριθμοί, ούτε νούμερα. Ακόμα, το φιλότιμο και η αξιοπρέπεια του καθενός μας δεν είναι μετρήσιμα μεγέθη!
Τέλος, μπορεί ο καθένας μας να καταλάβει ποιον στηρίζω σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Εμείς αλλάζουμε τον κόσμο!


* Βοηθός Γενικός  Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ – Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου