Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Α.ΚΙ.ΔΑ



Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας του τόπου μας δεν είναι για εφησυχασμό, αλλά για διαρκή επαγρύπνηση.

Τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε και βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις σε σχέση με σημαντικές αποφάσεις που έπρεπε και πρέπει να παρθούν για το καλό της παιδείας του τόπου μας.
Ως Α.Κί.ΔΑ δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο τον τρόπο λήψης αυτών των αποφάσεων, οι οποίες διέπονται από αυθαιρεσία και έλλειψη κοινωνικού διαλόγου. Θεωρούμε τις πιο κάτω εξελίξεις σημαντικότατες για τις οποίες η Π.Ο.Ε.Δ δεν πρέπει να παραμείνει απλός παρατηρητής.

(α) Προαγωγές γίνονται υπό όρους που αμφισβητούσαμε εξ αρχής, δηλαδή χωρίς μισθολογικό αντίκρισμα. Προκύπτει, επίσης, χάσμα μεταξύ των μόνιμων συναδέλφων που θα υπηρετούν στην ίδια θέση. Επιπλέον, οι οργανικές θέσεις που έχουν παραχωρηθεί είναι μειωμένες κατά δεκαπέντε (15) στη Δημοτική, τέσσερις(4) στην Προδημοτική και δύο (2) στην Ειδική Εκπαίδευση σε σχέση με τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η ανησυχία μας τόσο για υποστελέχωση των σχολικών μονάδων όσο και για την αυθαίρετη μείωση των οργανικών θέσεων, δυστυχώς επιβεβαιώνεται. Επιπρόσθετα, δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες από το γεγονός ότι, από ανεπίσημες πληροφορίες, η ΤΡΟΙΚΑ έθεσε θέμα στον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Καδή για μείωση προσωπικού. Παράλληλα έντονη ανησυχία προκαλούν και οι απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για διαφοροποίηση του τρόπου αυξήσεων – προσαυξήσεων – ΑΤΑ κτλ μετά το 2016. Συνυπολογίζοντας τα πιο πάνω, αλλά και την επιβάρυνση που έχει ήδη υποστεί ο Κλάδος μας (30% μειώσεις μισθών – κατάργηση ή και μείωση συντάξεων, εφάπαξ κλπ ) οι αλυσιδωτές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και τραγικές τόσο για τη δημόσια εκπαίδευση όσο και για το βιοτικό επίπεδο των συναδέλφων.

(β) Υπεύθυνος τμήματος, υπεύθυνος Η/Υ, ενισχυτική διδασκαλία, αλλόγλωσσοι μαθητές, παραβατικότητα, η 4η ώρα για θηλασμό, είναι μερικά από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον Κλάδο μας, για τα οποία δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις από πλευράς ΥΠΠ. Είναι βέβαιο ότι ο χρόνος κυλά εναντίον των πιο πάνω αιτημάτων. Η μη θεσμοθέτηση των πιο πάνω θα έχει ως αποτέλεσμα την οριστική κατάργησή τους. Τα χρονικά όρια έχουν καταστεί ασφυκτικά, αφού οι σχολικές μονάδες φαίνεται πώς δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν κανονικά την 1η Σεπτέμβρη.

(γ) ΠΟΣ: Δε διαπιστώνονται αλλαγές στο υπάρχον σύστημα τόσο στην εργοδότηση (αυτοεργοδοτούμενοι) όσο και στη μοριοδότηση του θεσμού. Τα προβλήματα που προκύπτουν από το «καινούριο» σύστημα είναι γνωστά ( συνθήκες εργασίας, μισθολόγιο, δημιουργία εκπαιδευτικών διαφόρων ταχυτήτων, οδοιπορικά κλπ). Με το πιο πάνω σύστημα, εντέχνως και αδιακρίτως, υποβαθμίζεται ο θεσμός των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, πράγμα που πλήττει, εκτός της Δημόσιας Εκπαίδευσης, το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους προς τους πολίτες του.

Βάση των νέων δεδομένων, ως ΑΚΙΔΑ, εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή μας. Δυστυχώς είχαμε ήδη προαναγγείλει τα κακώς κείμενα που θα ακολουθούσαν και καλούσαμε την ΠΟΕΔ να αντιδράσει , να μην αποδεχτεί τα δεδομένα και να διεκδικήσει τις θέσεις που έχουν αποκοπεί.

Απαίτηση μας είναι η άμεση απόφαση για πλήρωση όλων των οργανικών θέσεων που προκύπτουν από τις επερχόμενες προαγωγές με στόχο τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων, που τις δικαιούνται, το αργότερο πριν το τέλος του 2014.

Καλούμε την Π.Ο.Ε.Δ να προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρία του Δ.Σ για εξέταση των νέων δεδομένων που παρουσιάζονται μπροστά μας, αλλά και λήψη άμεσων αποφάσεων.

Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων – Νηπιαγωγών ( Α.Κί.ΔΑ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου