Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Συνδικαλισμός με απλά λόγια...

Συνδικαλισμός με απλά λόγια…
*ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕΜΤΣΟΥΔΗ


Η πολιτική του διαίρει και βασίλευε έχει μπει για τα καλά στο πετσί μας! Το θέμα είναι αν μπορούμε να το κατανοήσουμε και να το ερμηνεύσουμε με μοναδικό στόχο πάντα την αντίδραση.

Η δύναμη μιας καλά οργανωμένης μειοψηφίας είναι πολύ πιο δυνατή από μία ανοργάνωτη πλειοψηφία. Η πιο πάνω θέση φανερώνει περίτρανα την ανάγκη οργανωμένων συνόλων με δυνατές βάσεις, συγκεκριμένα πλαίσια διεκδίκησης και κοινά συμφέροντα. Η άρχουσα τάξη, όποια κι αν είναι αυτή, σκοπό έχει τη διάσπαση ισχυρών οργανωμένων συνόλων με σκοπό την πιο εύκολη και άνετη αντιμετώπισή τους. Τόσο απλά!

Η δημιουργία οργανωμένων κοινωνικών ομάδων με διαφορετικά συμφέροντα είναι αναπόφευκτη. Η δημιουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι το υπέρτατο δημοκρατικό αγαθό για κάθε τέτοια ομάδα. Μέσω του συνδικαλισμού η κάθε ομάδα έχει στόχο, δύναμη και αντοχή. Κύριος στόχος η προάσπιση των κεκτημένων, αλλά και η διεκδίκηση ενός πιο ευοίωνου μέλλοντος.
Θεματοφύλακας και αρωγός μας είναι οι αγώνες και τα κεκτημένα του παρελθόντος. Στηριζόμενοι σε αυτό (το παρελθόν) υπερθεματίζουμε και δίνουμε νέα προοπτική στο μέλλον. Εφαλτήριο και οδηγός πρέπει να είναι το μέλλον!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θέσω ένα μεγάλο ερωτηματικό βασιζόμενος πάντα στην αρχή του διαίρει και βασίλευε. Οι διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιβαίνουν, αντιστέκονται, αποτελούν τροχοπέδη της προαναφερθείσας αρχής ή την ενισχύουν; Τι είναι αυτό που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν για ένα συνδικαλιστικό κίνημα που πρέπει να έχει δύναμη; Το οίκημα πρέπει να έχει γερά θεμέλια, ισχυρές βάσεις, κοινές αρχές, κοινούς στόχους, κοινά οράματα…

Ο σεβασμός, η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η συμπόρευση καθιστούν τους πυλώνες ενός ενιαίου συνδικαλιστικού φορέα. Η συνδικαλιστική αλληλεγγύη πρέπει να αποτελεί τη βάση μας. Σύμφωνα με την αναλυτική του Καντ πρέπει να βρούμε το θεμέλιο λίθο της δημιουργίας μίας πολύπλοκης οντότητας. Ο θεμέλιος λίθος είναι μία και μόνο λέξη, εργαζόμενος! Έχοντας κατά νου αυτή τη λέξη, μπορούμε να χτίσουμε την πολυπλοκότητά της. Η βάση ενός κοινού συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι μόνο αυτό! Η λέξη αυτή μπορεί γιγαντώσει και τη συνδικαλιστική αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν μεγάλες και μικρές συντεχνίες. Δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι. Δεν υπάρχουν ευνοούμενοι και μη. Είμαστε όλοι εργαζόμενοι και δικαιούμαστε ίσα δικαιώματα, ίση μεταχείριση, ισονομία, ισότητα και σεβασμό. Ο συνδικαλισμός δεν πρέπει να έχει χρώματα, δεν κάνουμε τέχνη εδώ (την πολιτική τέχνη τη γνωρίζουν καλά κάποιοι), αλλά να μπορεί, σε διάφορες καταστάσεις πιέσεως των δικαιωμάτων της κοινωνικής ομάδας (θυμήσου την κοινή μας λέξη: εργαζόμενος) που έχει αναλάβει να υπερασπιστεί, να δίνει λύσεις! Δεν πρέπει ν’ αρκούμαστε σε πανσυνδικαλιστικές συνεδρίες, αλλά σε ένα ισχυρό ΠΑΝΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.


*Βοηθός Γενικός Οργανωτικός ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ ΑΚίΔΑ, Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου