Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Να επιλέγεις ανηφόρες στη ζωή σου!

Σε χαιρετώ μικρέ μου φίλε. Ελπίζω να πέρασες καλά και δημιουργικά το μήνα που μόλις έφυγε. Σήμερα η στήλη μας θα σε ταξιδέψει σε μία σπηλιά, τη σπηλιά του γερό Πλάτωνα. Μη φοβάσαι δεν κρύβεται καμία δυσάρεστη έκπληξη. Άλλωστε, τα ταξίδια μας είναι νοερά, το ξέχασες; Διώξε τους δισταγμούς σου και πάμε προς το μονοπάτι που οδηγεί προς τα εκεί.


Η σπηλιά βρίσκεται κάτω από τη γη. Εκεί βρίσκονται αλυσοδεμένοι άνθρωποι. Τους αλυσόδεσαν με τέτοιο τρόπο, που να μην μπορούν να κοιτάξουν σε καμία κατεύθυνση, παρά μόνο μπροστά.

Πίσω τους σε κάποιο ύψωμα υπάρχει μία αναμμένη φωτιά και μπροστά από τη φωτιά ένας μικρός τοίχος. Πίσω από τον τοίχο περνούν οι δεσμοφύλακές με κάποια ομοιώματα αντικειμένων, πραγμάτων ακόμα και ανθρώπινων μορφών. Έτσι, οτιδήποτε εκδηλώνεται πίσω από την πλάτη των αλυσοδεμένων ανθρώπων, τους αναπαριστάνεται ως σκιά στον απέναντι τους τοίχο.

Επειδή οι άνθρωποι αυτοί σε ολόκληρη τη ζωή τους τα μόνα πράγματα που έχουν δει είναι οι σκιές των πραγμάτων, έχουν την εντύπωση ότι οι σκιές που βλέπουν πάνω στον τοίχο είναι τα ίδια τα πράγματα, η αλήθεια.  

Φαντάσου τώρα πως κάποιος από τους αλυσοδεμένους ανθρώπους μπορέσει και σπάσει τα δεσμά του και πάρει τον ανηφορικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στην έξοδο. Ο άνθρωπος αυτός, αρχικά τουλάχιστον, θα διστάσει να διανύσει την ανηφορική απόσταση που τον απελευθερώνει. Βγαίνοντας έξω στο φως θα διαπιστώσει περίτρανα την πλάνη στην οποία ζούσε όσο ήταν μέσα στη σπηλιά.
Ο απελευθερωμένος άνθρωπος, αρχικά, ήταν πολύ χαρούμενος! Αντίκρυσε και είδε την αλήθεια. Κατόπιν όμως τον έπιασε μία μεγάλη μελαγχολία. Μπορείς να φανταστείς το λόγο; Η λύπη που ένιωθε ήταν γιατί οι σύντροφοι του, που εξακολουθούσαν να βρίσκονται αλυσοδεμένοι στο σπήλαιο, ακόμη ζούσαν βυθισμένοι μέσα στις ψευδαισθήσεις και το ψέμα…

Μπορείς να φανταστείς και να σκεφτείς στη σημερινή εποχή πόσες φορές ζούμε μέσα στο ψέμα; Οι κυριότερες αιτίες που μας οδηγούν προς αυτό είναι ο εγωισμός, ο ατομικισμός, η αδιαφορία για τους άλλους συνανθρώπους μας, η προσπάθεια απόκτησης υλικών αγαθών. Θα προτιμούσα να παίξω κρυφτό για μία ώρα με κάποιον φίλο μου, παρά να σπαταλήσω μία ώρα πάνω σε μία παιχνιδομηχανή. Θα προτιμούσα να αγκαλιάσω τους γονείς μου και να τους πω πως πέρασα την ημέρα μου, παρά να χαζεύω στην τηλεόραση.

Σκέψου το μικρέ μου φίλε. Βρες την δική σου αλήθεια. Βρες το δικό σου φως. Βρες και ανέβα το δικό σου ανήφορο!

Θα ήθελα να μου στείλεις τις δικές σου αλήθειες. Καλή αντάμωση…

Απόστολος Μεμτσούδης
Εκπαιδευτικός
apostolosmemtsoudis@gmail.com

Αν θέλεις να δεις για τη σπηλιά του Πλάτωνα:


Αν θέλεις να μάθεις για τον Πλάτωνα:


Λέξεις: Πλάτωνας, αλυσοδεμένος, πλάνη, απελευθερωμένος, αλήθεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου