Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΟΕΒ - Οργανισμός Ενωμένου Βερμπαλισμού

*Του Απόστολου Μεμτσούδη

Η τελευταία επιστολή της ΟΕΒ, η οποία αναφέρεται στη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών της δημοτικής εκπαίδευσης, είναι άκρως προκλητική με άκρατο βερμπαλισμό και επιτηδευμένη πατερναλιστική κοινωνική ευαισθησία καθωσπρεπτικά συγκαλυμμένη από τα «αντικειμενικά» Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης , δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστη.

Η κουλτούρα της καταπίεσης σε όλο της το μεγαλείο. Η αλλοτριωτική επίθεση που δέχονται οι έννοιες  και κατ’ επέκταση και οι άνθρωποι που δρουν κριτικά ως θεματοφύλακές τους είναι κάτι το τραγικό και συνάμα γελοίο στις μέρες μας. Έννοιες και όχι λέξεις όπως η δημοκρατία, αλληλοσεβασμός, διάλογος, νομιμότητα, ηθική έχουν πλέον χάσει την αξία τους, όπως φυσικά και οι θεσμοί που θωρακίζονται από αυτές τις έννοιες!

Εκμεταλλεύσου τα συλλογικά τραύματα προκειμένου να επιβάλλεις ριζικές κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές. Εκμεταλλεύσου καταστάσεις κοινωνικής απορρύθμισης και πανικού και θα βγεις σίγουρα κερδισμένος!

Η κρίση γεννά βία είτε είναι πραγματική είτε εικονική (πόλεμος – οικονομική). Οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιβολή του ελεύθερου εμπορίου και η δραματική μείωση του ρόλου του κράτους είναι μερικά από τα αποτελέσματα των κρίσεων. Δυστυχώς, για τους προασπιστές των αλλοτριωμένων εννοιών, αυτές οι κρίσεις δε δημιουργούνται από κανέναν κοινωνικό ιστό της βάσης και κατ’ επέκταση και από καμία συνδικαλιστική οργάνωση, που η δημιουργία τους (των συνδικαλιστικών οργανώσεων) προκύπτει από την ανάγκη της βάσης για την μαζική προάσπιση των δικαιωμάτων της. Οποιαδήποτε ενέργεια που αποβαίνει στην έννοια της ελιτίστικης συναίνεσης, του ελιτίστικου γόνιμου διαλόγου, των ελιτίστικων νόμων έχει ως αποτέλεσμα το αόρατο και μακρύ χέρι της άρχουσας τάξης να αλλοτριώνει, να αποσυσπειρώνει και να αποδυναμώνει το δυναμισμό, την κριτική σκέψη, τη διεκδίκηση από τη βάση.  

Καμία συνδικαλιστική οργάνωση δεν έχει συνάψει σχέσεις μεταξύ εταιρειών, δεν επιδόθηκε σε δήθεν ανθρωπιστικές βοήθειες μετά από κοινωνικά ολοκαυτώματα, δεν άνοιξε νέες αγορές πιο προσοδοφόρες, δεν δημιούργησε βιομηχανίες εκμετάλλευσης κάθε πόρου, δεν γέμισε τα ταμεία της με υπερκέρδη από φονικές πετρελαϊκές βιομηχανίες, δεν εμπορεύτηκε ποτέ οπλικά συστήματα, δε χρηματοδότησε ποτέ ιδιωτικούς στρατούς, δε πρωτοστάτησε ΠΟΤΕ με σκοπό τη δημιουργία κανενός αντιανθρωπιστικού συμπλέγματος!   

Καμία συνδικαλιστική οργάνωση δεν έχει επιδιώξει τη μετάβαση του δημοσίου χρήματος σε ιδιωτικά χέρια, δεν έχει εκφράσει καμία άκρατη επιθετική εκμετάλλευση ευαισθησιών για να εξασφαλίσει παραπάνω κονδύλια για σκοτεινά και θολά προγράμματα, δεν έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και εξαθλιωμένων φτωχών, δεν πολέμησε για τη συρρίκνωση των ατομικών και εργασιακών ελευθεριών και δικαιωμάτων!

Αυτό που ΑΠΑΙΤΟΥΝ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και συγκεκριμένα η ΠΟΕΔ, που τόσο πολύ θέλουν να τις αποδυναμώσουν και να παραγκωνίσουν κάποιοι, είναι:
ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΟΡΘΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

Τα πιο πάνω έχω κατά νου κάθε φορά που κατεβαίνω σε απεργία ως εκπαιδευτική συνδικαλιστική οργάνωση. Επειδή το γνωρίζω και το γνωρίζεις σε ανησυχεί! Ευτυχώς, που δεν ξεχνώ τους δασκάλους που με δίδαξαν, που είχαν όνειρα, που είχαν όραμα, που είχαν ελπίδα ότι ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ!

Κλείνω παραθέτοντας ένα ποίημα που μου θυμίζει πάντα γιατί έγινα δάσκαλος

Στον ∆άσκαλο
Του Κωστή Παλαµά

Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ’ αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ’ το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ’ το κορμί σου μένει, Μην κουρασθείς. Είν’ η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά.Τι κι’ αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν ‘Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!

* Δάσκαλος, Βοηθός Γενικός Οργανωτικός ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ ΑΚίΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου