Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ώρα μηδέν για τους αντικαταστάτες...


Χρόνος απασχόλησης Αντικαταστατών
Το θέμα του χρόνου απασχόλησης των Αντικαταστατών εκπαιδευτικών έχει, το τελευταίο διάστημα, απασχολήσει έντονα επαφές και συναντήσεις της ΠΟΕΔ με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κι έχουν, από πλευράς της Οργάνωσης, κατατεθεί βάσιμα επιχειρήματα για την ανάγκη αυτοί να απασχολούνται για πλήρες ωράριο, όπως πλήρες ωράριο είναι και εκείνο του εκπαιδευτικού τον οποίο αυτοί αντικαθιστούν. Ανάμεσα σ’ άλλα, τονίστηκαν ιδιαίτερα τα ελλείμματα που δημιουργούνται στα σχολεία από την απασχόληση των Αντικαταστατών για μειωμένο ωράριο, τα προβλήματα ασφάλειας που προκύπτουν για τους μαθητές και ο πρόσθετος φόρτος εργασίας, με το συνακόλουθο άγχος, για τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού των σχολείων, προβλήματα που σχετίζονται με το Πρόγραμμα των σχολείων κ.ά.
Η Οργάνωση τόνισε στους εκπροσώπους της Επίσημης Πλευράς, περιλαμβανομένου και του ίδιου του Υπουργού Παιδείας, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για περιορισμό του χρόνου απασχόλησης των Αντικαταστατών δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο ως οικονομίστικη προσέγγιση και ότι η αλλαγή της ακολουθούμενης, για σειρά χρόνων και με συναίσθηση δικαίου, πρακτικής στο χώρο της Δημοτικής Εκπαίδευσης θα αποβεί σε βάρος της ομαλής λειτουργίας των σχολείων μας και του επιτελούμενου από αυτά εκπαιδευτικού έργου, με αρνητικές επιπτώσεις και συνέπειες και στα ίδια τα παιδιά.
Παρά ταύτα κι ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το όλο θέμα θα επανεξεταζόταν άμεσα  και θα καταβαλλόταν προσπάθεια να επιλυθεί χωρίς καθυστέρηση, προς όφελος των σχολείων, εντούτοις αυτό εξακολουθεί, δυο τώρα μήνες από το άνοιγμα των σχολείων, να παραμένει σε εκκρεμότητα, προκαλώντας βλαπτικές επιδράσεις στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και αδικαιολόγητο άγχος στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που επηρεάζονται.
Η ΠΟΕΔ, με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, ζήτησε, στις 26/10/2014, όπως ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες αποφάσεις για επαναφορά της πρακτικής που ανέκαθεν ετύγχανε, σχετικά, εφαρμογής στο χώρο της Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και συνάντηση μαζί του σε τακτό χρονοδιάγραμμα, με σκοπό την επίλυση του ζητήματος. Το αίτημά της ΠΟΕΔ δεν βρήκε τη δέουσα ανταπόκριση, παρά και την προειδοποίηση που τέθηκε από το Δ.Σ. της να προχωρήσει, αν χρειαστεί, στην επιβολή δυναμικών μέτρων, μη αποκλειομένων και απεργιακών, για τη διεκδίκηση της επίλυσης του θέματος.
Η ΠΟΕΔ αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει την κοινή γνώμη και, ιδιαίτερα, τους γονείς, για την πιθανότητα να προκληθεί, όχι εξ υπαιτιότητάς της, ανεπιθύμητη ένταση στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης, σε περίπτωση που η εκκρεμότητα θα συνεχιστεί, αφού το Δ.Σ. της Οργάνωσης έχει θέσει, σχετικά, τελικό χρονοδιάγραμμα, ύστερα από την εκπνοή του οποίου και θα εφαρμοστούν μέτρα αντίδρασης, μέχρι την Τετάρτη, 5/11/2014.
Η Οργάνωση προσβλέπει στην ευαισθητοποίηση των όποιων άλλων, παραγόντων της Εκπαίδευσης ή τρίτων, για να παρέμβουν ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί και να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασάλευσης της ομαλότητας στο χώρο των σχολείων, σε περίπτωση που η εκκρεμότητα θα συνεχιστεί.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου