Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Άνθρωπος – Κοινωνία – Πολιτική Βούληση. Άρξασθε πυρ…

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕΜΤΣΟΥΔΗ*
Αρχικά, θα ήθελα να δώσω τον ορισμό της κοινωνίας. Κοινωνία είναι σύνολο ανθρώπων που ζουν οργανωμένα και σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες.

Γιατί είναι όμως αναγκαία η σύσταση και η ύπαρξη των κοινωνιών;

Η ύπαρξη κοινωνίας πραγματώνει την ανάγκη του ανθρώπου στο να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο και να ικανοποιήσει καλύτερα τις πνευματικές, ψυχικές και υλικές του ανάγκες χρησιμοποιώντας τους ποικίλους πόρους που του παρέχει τον περιβάλλον του, το οποίο μετασχηματίζει με την εργασία και την δύναμη του μυαλού του σε μέσα παραγωγής αγαθών.

Το βιοτικό επίπεδο των μελών μιας κοινωνίας διασφαλίζεται όταν υπάρχει συνεργασία των μελών του κοινωνικού συνόλου για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, που παράγει το σύνολο αυτό, σ’ ένα δημοκρατικό και ελεύθερο πολίτευμα, στο οποίο τα μέλη της (οι πολίτες) να είναι ενεργά.

Ο δημοκρατικός έλεγχος των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών λειτουργιών και την συμμετοχή όλων το πολιτών στις αποφάσεις για την οικονομική και πολιτική ζωή είναι το ζητούμενο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή σωστής παιδείας, με την βαθιά πνευματική καλλιέργεια του πολίτη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να διεκδικεί τα δικαιώματα του, υπερασπιζόμενος το κοινωνικό συμφέρον και την κοινωνική δικαιοσύνη με αλτρουισμό και αυτοθυσία και με απόλυτο σεβασμό προς το συνάνθρωπό του.

Σήμερα στο όνομα της «ελεύθερης» αγοράς και οικονομίας, παραγκωνίζεται με βίαιο τρόπο η δημοκρατική συμμετοχή μεγάλης μερίδας πολιτών στις οικονομικές αποφάσεις, στον σχεδιασμό και οργάνωση της παραγωγής. Με πρόσχημα την ελευθερία σφετερίζονται οι λίγοι οικονομικά δυνατοί τα αγαθά που παράγει το κοινωνικό σύνολο και ωφελούνται από αυτά μόνο οι ίδιοι.

Από αυτήν τη μεθοδευμένη και κατ’ επέκταση άδικη κατανομή του πλούτου, τόσο σε πνευματικό όσο και σε υλικό επίπεδο, προκαλούνται φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, ανεργία, αναλφαβητισμός, εγκληματικότητα, ναρκωτικά, βία και προβλήματα συνοχής της κοινωνίας καθώς η φτώχια επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης, ενώ ελάχιστοι άνθρωποι έχουν στα χέρια τους μεγάλο πλούτο τον οποίο διαχειρίζονται προς όφελός τους και ελέγχουν την παραγωγή αγαθών, την πολιτική και οργάνωση της κοινωνίας.

Η συρρίκνωση και ο μηδενισμός της μεσαίας τάξης, οδηγεί κάθε μορφή κοινωνίας στη διάλυσή της! Αυτό γίνεται εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα σε όλο τον κόσμο, με την επινόηση της οικονομικής «κρίσης». Όλα τα κράτη χρωστούν, αλλά πού; Οι ζωές μας έχουν αναχθεί σε νούμερα!

Ο πολίτης πρέπει να διεκδικήσει ουσιαστική συμμετοχή στον σχεδιασμό, προγραμματισμό και λήψη των αποφάσεων που αφορούν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του ζωή. Είναι μία επιτακτική ανάγκη των καιρών. Πρέπει ν’ ακούγονται φωνές με καθορισμένη δράση, οι οποίες θα σταθούν τροχοπέδη  στις ορέξεις της εκάστοτε οικονομικής ανάπτυξης, αλλά συνάμα και υποβάθμισης του βιοτικού μας επιπέδου. Έτσι, θα ελαττωθεί, το να πάψει είναι ανέφικτο (τουλάχιστον στο παρόν στάδιο), η συνέχιση της επικράτησης του συμφέροντος των λίγων ισχυρών οικονομικών ομάδων εις βάρος της πλειονότητας των ανθρώπων της γης.

Όταν, λοιπόν, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις βγαίνουν και μιλούν για μισθολόγια, για εργασιακές συμβάσεις, για εργασιακά κεκτημένα μην τις πυροβολείς! Δεν είναι ότι σκέφτονται το συμφέρον του κλάδου τους, αλλά και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, αφού η διεκδίκηση και ο αγώνας θα έχει αντίκτυπο και σε άλλες συντεχνίες εργαζομένων!

Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα! Έτσι, θα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μέσα από ένα ολοκάθαρο πρίσμα δημοκρατίας, αλληλεγγύης, κατανόησης και αδελφοσύνης!

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω και την ύπαρξη της πολιτικής βούλησης. Οι άνθρωποι που έχω επιλέξει να με εκπροσωπούν πρέπει να έχουν και την βούληση να το κάνουν αυτό. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει σε ταφόπλακες ανθρώπων. Κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να τραβάει γραμμές και να κόβει ανθρώπους. Πολιτική βούληση λοιπόν…

Είμαι βασιλιάς της θέλησής μου, αλλά σκλάβος της συνείδησής μου! Αυτό είναι η πολιτική βούληση...  

Η απόφαση είναι δική σου, δική μου, δική μας…

Βοηθός Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ Α.Κί.ΔΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου