Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ταμπέλες!

Του Απόστολου Μεμτσούδη

Παντού ταμπέλες, διαφόρων ειδών ταμπέλες. Ταμπέλες με οδηγίες, με απαγορεύεται, με αδιέξοδα, με λύσεις και ευκαιρίες, με δώσε και ξαναδώσε, με κρίση, με ύφεση των αριθμών αλλά όχι των ανθρώπων, με κατακριτές, με χειροκροτητές, με ιθύνοντες, με εκσυγχρονισμός, με αναχρονισμούς, με οπισθοχωρήσεις, με νέο αλλά με πολύ δόση παλιού, με το ικανό, με το τέλειο, με το ιδανικό, με ποιότητα, με ποσότητα, με…Παντού ΤΑΜΠΕΛΕΣ που γράφουν για το καλό μου!

Κι εσύ, στη μέση του πουθενά του μυαλού σου να αναρωτιέσαι «μπας κι έχουν δίκιο τελικά»! Να τα βάζεις με τον εαυτό σου και να σκέφτεσαι αν όντως έχεις λάθος. Λέγοντας ένα ψέμα πολλές φορές, τότε αυτό γίνεται μία τεράστια αλήθεια! Αλήθεια, που αρχίζεις να πιστεύεις κι εσύ στο τέλος. Να ρίχνεις τόνους νερού λογικής στο μυαλό σου, αλλά να απορροφά (το μυαλό σου) μόνο το υδρογόνο και να στο διαλύει! Ρε, μπας κι έχουν δίκιο!

Και βγαίνω από τον μικρόκοσμό μου και κοιτάζω και προς τα έξω, μπας και ξεστραβωθώ. Η αλήθεια δεν έχει μία οπτική πλευρά, αλλά διαφορετικές. Δηλαδή η αλήθεια δεν είναι μία; Αυτήν δεν ψάχνουμε εναγωνίως σε όλη μας τη ζωή; Και ποια είναι η αλήθεια;

Ψάχνοντας, λοιπόν, βρήκα και τις πιο κάτω ταμπέλες. Αυτές οι ταμπέλες βέβαια είναι κρυμμένες καλά, αφού δεν είναι για το καλό μας! Δεν πρέπει να ανακοινώνονται από τα ΜΜΕ, διότι θα προκαλέσουν την κοινή γνώμη, που μέχρι τώρα καλά έχει πορευτεί…

Τα τελευταία χρόνια επιστάμενα και μεθοδικά η ποιότητα της εκπαίδευσης διασυνδέεται με την ιδιωτικοποίησή της. Σε αρκετές χώρες έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι είναι ασύμβατη η ποιότητα με τη Δημόσια Εκπαίδευση! Σε αρκετές επίσης Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κάθε χρόνο φανερή ή συγκεκαλυμμένη εκστρατεία εγγραφής και φοίτησης των παιδιών στα ιδιωτικά σχολεία. Έμμεσα σε πολλές περιπτώσεις τα ιδιωτικά σχολεία χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους.

Στην περίπτωση της Τουρκίας σύμφωνα με στοιχεία της συντεχνίας Egitim Sen τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα ιδιωτικά σχολεία Μέσης τα οποία μέχρι το 2009 ήταν μόλις 45 ιδιωτικά σ’ ολόκληρη τη χώρα και σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 4.000! Η Τουρκική κυβέρνηση δίνει η ίδια ανεπίσημα χορηγίες σε οικογένειες για να στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία.

Στην Πορτογαλία ενώ έχουν γίνει τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό της Δημόσιας Παιδείας έχουν καταβληθεί από το κράτος (2014) 20 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Στη Γαλλία δεν υπάρχει ακόμα ανάπτυξη ιδιωτικής εκπαίδευσης και η Δημόσια Παιδεία παραμένει ισχυρή. Υπάρχει όμως σοβαρή ανησυχία αν αυτή θα μπορέσει να μείνει ανεπηρέαστη από τις ευρύτερες νεοφιλελεύθερες πρακτικές. Επισημάνθηκε ότι η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης θα τερματίσει τη δυνατότητα  για κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες.

Στη Ρουμανία ο νέος νόμος του 2013 επέτρεψε για πρώτη φορά την ίδρυση και λειτουργία είκοσι σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας εντοπίζεται λανθάνουσα (κρυφή) ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών των σχολείων. (Χορηγοί, επεμβάσεις στα Αναλυτικά προγράμματα).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τονισθεί ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης έχει ταυτιστεί με τα εύπορα ιδιωτικά σχολεία. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί η πρακτική χρήσης δημοσίου χρήματος για ανάπτυξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα είναι γεγονός ότι γύρω από τα φοιτητικά – σπουδαστικά δάνεια που δίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ένα πολύ επικερδές και προσοδοφόρο σύστημα για τις Τράπεζες και τις Ιδιωτικές σχολές.  

Στην Ισπανία, ανάμεσα σ’ άλλα, τα τελευταία τρία χρόνια έχει ιδιωτικοποιηθεί σημαντικός αριθμός δημοσίων Υπηρεσιών ανάμεσα στις οποίες και σχολικά ιδρύματα. 

Στο Καζακστάν, μετά το 2009, τα πιο πολλά σχολεία δευτεροβάθμιας έχουν ιδιωτικοποιηθεί. 

Στη Σουηδία, παρά τη διεθνή εικόνα της χώρας, καταγγέλθηκε σταδιακή υπόσκαψη και φθορά του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευση μέσα από τα Μ.Μ.Ε και από σειρά νομοθετημάτων.

Τελικά, μπορώ να μην έχω στο μυαλό μου όλα αυτά τα στοιχεία; Μήπως, όλες αυτές οι κενοτομίες (κι όχι καινοτομίες) αποσκοπούν κάπου αλλού; Ενδεχομένως να έχω και άδικο, αλλά φίλε μου το έχω αποφασίσει…

Αποφάσισα…

Έφτιαξα μία δική μου ταμπέλα και…την έβαλα στο στήθος μου!

ΜΗ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

Βοηθός Γενικός Οργανωτικός ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ Α.Κί.ΔΑ

Υ.Γ1 : To Δ.Σ. ETUCE (European Trade Union Committee for Education) ενέκρινε ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και ζητώντας στήριξη για την προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου.

Υ.Γ2: Ευχαριστώ το φίλο μου Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου (εκπρόσωπο της Κύπρου στην etuce) για την ενημέρωση που μας έκανε. Χωρίς αυτήν την ενημέρωση δεν θα μπορούσα να γράψω αυτό το άρθρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου