Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

1 στα 5


Ένα στα πέντε παιδιά έχουν κακοποιηθεί ή πρόκειται να κακοποιηθεί, σύμφωνα με έρευνα του συμβουλίου της Ευρώπης, που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας! Τα στοιχεία σοκάρουν, όπως επίσης και οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση ανηλίκων είναι το κατ’ εξοχήν αφανές έγκλημα.  Αυτά που γνωρίζουμε είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο σιωπής. Είναι τα πάντα, δυστυχώς, κάτω από την κορφή του παγόβουνου! Η κοινωνία κάνει, συνήθως, ότι δε βλέπει. Ενδεικτικό, του άγραφου νόμου της σιωπής, που συνήθως κυριαρχεί σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης ανηλίκων, είναι ότι μόλις το 10% καταγγέλλεται, ενώ το 90% δεν αποκαλύπτεται!

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι οποιαδήποτε σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση ανηλίκου είναι a priori υπερβολική, διότι το θύμα ψυχολογικά δεν είναι ικανό να την αντιμετωπίσει. Άρα, έχουμε και ψυχικό τραύμα. Τα θύματα υφίστανται, ουσιαστικά και ψυχική κακοποίηση με τις πληγές δύσκολα να επουλώνονται στην πορεία της ζωής τους ως ενήλικες. Το ειδικό ξεφεύγει και γίνεται γενικό, διότι με την πράξη αυτή συντελείται μία βίαιη παραβίαση της προσωπικότητας του θύματος εν γένει!

Πρωταρχικό μας μέλημα, πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση του καθενός μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και η γνώση του θέματος σε όλες του τις εκφάνσεις. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αλλάξει
η πολιτισμική σιωπή μας,
η νοοτροπία ταμπού,
το καλά κρυμμένο μυστικό της περιοχής μας, 
μπορεί να  γίνει η απομυθοποίηση του φαινομένου.

Μόνο όταν ένα θέμα αντικειμενοποιηθεί και το αναχθεί σε πρόβλημα, τότε σίγουρα μπορεί να βρεθεί και η λύση του. Οι κοινωνία επιβάλλεται να αποκτήσει καλύτερα αντανακλαστικά, έτσι ώστε να μπορεί να ανακαλύπτει, αλλά το κυριότερο να λύνει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.


Απόστολος Μεμτσούδης
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου